Skip to main content

Ontwormen en inenten

Ontwormen

Wanneer ontwormen?
Kittens raken via de moedermelk bijna altijd besmet met spoelwormen. Deze spoelwormen veroorzaken onder andere een slechte groei, ziektes (diarree) en kunnen in ernstige gevallen verstopping geven of zelfs een dodelijke darmperforatie. Deze spoelwormen zijn ook besmettelijk voor ons! Met name kinderen lopen gemakkelijk spoelwormen op.

Een algemeen ontwormingsschema is:
- 4 weken, 6 weken, 8 weken en 11 weken leeftijd.
- 4 maanden en 6 maanden leeftijd.
- daarna twee maal per jaar.

Een goed en veilig ontwormingsmiddel is verkrijgbaar bij uw dierenarts.

Inenten

Waartegen wordt ingeënt?
Niesziekte: Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus (calcivirus of het herpes virus) of chlamydia. De verschijnselen zijn: niezen, wondjes (ulcers) in de bek, vieze neus en oogjes. Niesziekte kan, ondanks behandeling, dodelijk zijn. Deze ziekte veroorzaakt beschadigingen aan het neus en oog slijmvlies. Mocht een kitten niesziekte hebben doorgemaakt dan bestaat er de kans dat het kitten de rest van zijn leven natte oogjes of regelmatig neusklachten heeft. Katten die nooit buiten komen kunnen ook niesziekte krijgen. Niesziekte komt voor ook bij volwassen katten, jaarlijkse inenting is dus nodig!
Kattenziekte: Deze dodelijke ziekte wordt veroorzaakt door het panleukopenie virus. De verschijnselen zijn: diarree die bijna altijd de dood ten gevolge heeft. Deze ziekte wordt zelfs in de wet genoemd: Katten mogen uitsluitend in pensions gaan of kattenshows bezoeken als ze ingeënt zijn tegen de kattenziekte.

Wanneer enten?
 
Kattenziekte:
Enting tegen kattenziekte wordt meestal gegeven op een leeftijd van 12 weken. Soms wordt een eerste enting rond 8-9 weken gegeven, hetgeen zinvol is als het risico op infectie groter is. De enting dient dan herhaald te worden op 12 weken. Indien men gebruik maakt van een dode entstof, moet er altijd twee keer geent worden met een tussentijd van 2-3 weken om zeker te zijn van een goede bescherming. Entingen met een levende stof tegen kattenziekte dienen iedere 2 jaar herhaald te worden. Bij enting van een heel jong kitten of drachtige poezen is het beter om een dode entstof te gebruiken.

Niesziekte:
Indien tegen niesziekte geent wordt, bij voorkeur de eerste enting geven op een leeftijd van 7-8 weken, omdat de bescherming via de moedermelk op deze leeftijd voor het grootste deel verdwenen is. Deze enting moet voor de volledigheid herhaald worden op een leeftijd van 11-12 weken. Een herhalingsenting op 6 maanden kan in sommige gevallen een nog betere bescherming geven. Hierna zijn minimaal jaarlijkse herhalingsentingen noodzakelijk. Dit geldt voor entingen met zowel dode als levende entstof.

Na de enting dienen de kittens nog 1 week bij de fokker te blijven.