23 april 2021

Zo vaak moet je kittens en katten ontvlooien en ontwormen

gesponsorde content

Buiten gezonde voeding, heel veel liefde en aandacht is ook tijdig ontwormen en ontvlooien heel belangrijk voor een kat. Hoe vaak je dit moet doen is voornamelijk afhankelijk van de leeftijd van de kat. We zetten een overzicht voor je op een rijtje:

Kittens en katten ontvlooien

Vlooien zijn parasieten waar helaas elke kat wel eens last van krijgt. De kriebelende en bloedzuigende beestjes zijn ontzettend vervelend en kunnen zelfs zorgen voor allergieën, bloedarmoede en lintworm. Daarom is het belangrijk katten hier hun leven lang tegen worden beschermen. Dit kun je standaard doen door je kat een anti vlooien halsband om te doen. Hierdoor zijn ze tot wel 8 maanden beschermd tegen vlooien. Daarnaast is het verstandig om je kat geregeld te controleren op vlooien en ze preventief te onvlooien. Hoe vaak, dat verschilt per kat, leeftijd en bestrijdingsmiddel, maar over het algemeen wordt bij volwassen katten aangeraden dit elke 12 weken te doen. Bij kittens is dit eenmaal per vier weken wanneer ze buiten komen. Zijn het kittens die alleen binnen blijven? Dan wordt aangeraden 1 tot 2 keer per jaar te ontvlooien.

     
    

Ook wanneer je kittens of katten alleen binnen blijven: Aangeraden wordt om 1 tot 2 keer per jaar te ontvlooien.

Kittens en katten ontwormen

Vooral bij kittens zijn wormen bijna niet te voorkomen. Kittens raken namelijk vrijwel altijd besmet met spoelwormen via het melk van de moeder. Het is daarom belangrijk om al vroegtijdig je kat te ontwormen, omdat ze anders ziek worden, diarree krijgen en slecht groeien. Ook kunnen hun darmen in ernstigere gevallen verstopt raken of zelfs geperforeerd worden. Daarnaast kunnen wij mensen ook besmet raken met spoelwormen.

Het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden of je kat last heeft van wormen. Dit kun je doen door hun ontlasting en achterste in de gaten te houden en te controleren op eitjes en wormpjes. Los van deze controle moet een kat sowieso zijn hele leven ontwormd worden, omdat je van buiten niet altijd door hebt of je kat last heeft van wormen. Over het algemeen wordt hier het volgende schema voor aangehouden:

  • Vanaf de geboorte in week 4, week 6, week 8 en week 11
  • Na 4 maanden
  • Na 6 maanden
  • Vervolgens 2x per jaar (elke 6 maanden dus)

We raden je aan om ontwormingsmiddel bij de dierenarts of een dierenspeciaalzaak te kopen om er zeker van te zijn dat je een veilig en effectief geneesmiddel toedient.

Aantal maal gelezen

290